De meid

Regie: Jan Krijgsman

Genre: Komedie van de haat

Bezetting: 5 dames, 3 heren

Locatie: de woonkamer en slaapkamer van Cor en Stans

Uitvoeringsdata: zaterdag 16 maart, zondagmiddag en zondagavond 17 maart

Debutant: Hans Pierweijer

 

Korte inhoud:

Het stuk speelt zich af in het begin van deze eeuw, wanneer de tegenstellingen tussen de verschillende sociale klassen nog duidelijk aanwezig zijn. De toneelstukken van Heijermans handelden meestal over maatschappelijke problemen. Hij koos daarbij vaak de kant van die mensen, die door sociale verhoudingen of heersende conventies in de verdrukking kwamen. Hij schopte daarbij tegen een heleboel schenen. De gegoede mensen vonden het helemaal niet leuk als zij aangesproken werden op oneerlijkheid en uitbuiting.

De meid, Annemie, is al jaren hulp in de huishouding van de familie de Pauw. Zij heeft al gediend bij de moeder van Stans en ze heeft Stans zien opgroeien in weelde en overvloed. Het beste was nog niet goed genoeg voor Stansje terwijl zij, Annemie, niets anders kreeg dan rooie eeltige handen van het vele boenen. Of zoals zij zelf zegt: "Niks was te goed voor d'r. Wat ze floot, kreeg ze. Ze had een kast met speelgoed van hier tot daar! Je had d'r slaapkamer motte zien. En de mijne. Ik het afval, zij 't fijnste. Ik de voetveeg, zij de prinses!"
In al die jaren is de jaloezie, de haat, bij Annemie binnengeslopen. Wanneer Stans, haar mevrouw, tijdens de afwezigheid van haar man een slippertje maakt en Annemie hier achter komt, begint ze haar mevrouw te chanteren. "Nu benne de blaadjes verhangen".
Tot de echtgenoot van Stans weer thuis komt ...................

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

< Vorige Volgende >